Ik heb het geloof ik al een paar keer gezegd, maar nooit echt ‘behandeld’: ik heb een nieuwe camera. Of naja, eigenlijk kan ik sinds afgelopen zaterdag zeggen dat ik twee nieuwe camera’s heb, maar daar gaat het vandaag verder niet over 😉  Misschien weet je nog wel dat ik een aantal maanden geleden het ‘ Amsterdam from a Unique Perspective ‘ event heb bezocht, een event waar we diverse nieuwe camera’s van Canon leerden kennen en zelf ook lekker aan de slag konden met deze toestellen tijdens een rondvaart door Amsterdam.

Na het event was ik superenthousiast over het event en de camera’s -nog steeds overigens- en schreef ik mede door mijn enthousiasme twee artikeltjes over het event, omdat ik niet alle foto’s en enthousiaste verhalen kwijt kon in één artikel. Met het schrijven van een artikel konden we ook één van de nieuwe camera’s winnen, maar dat was eigenlijk alweer een beetje naar beneden gezakt bij mij, totdat ik opeens een mail kreeg met de mededeling dat ik had gewonnen, wauw! Niet lang daarna deelden Canon Facebook-, Twitter- en Instagram accounts van over heel Europa mijn artikel en had ik enorm veel blogbezoekers (terwijl ik toen op vakantie was en dus verder niets nieuws plaatste) en kwam de camera binnen. Ik heb hem nu een tijdje gebruikt en vertel jullie er graag meer over! 🙂

De Camera


Voordat ik begin even een kleine disclaimer: ik ben geen cameratechneut en alles wat ik jullie over de camera vertel is puur gebaseerd op mijn ervaringen met het toestel en mijn “kennis” voor zover die reikt. Voor meer informatie en reviews raad ik jullie Google aan 😉

De Canon EOS M3 camera is eigenlijk een soort kruising van een spiegelreflex/DSLR camera en een compactcamera. Het model heeft namelijk veel van dezelfde -technische- opties als een spiegelreflexcamera, maar is een stuk compacter en heeft ook minder knopjes, waardoor hij makkelijk te gebruiken is. Ook kan je op deze camera de lens wisselen, een aantal soorten lenzen zijn te koop en daarnaast kan je ook de lenzen van een spiegelreflexcamera op de M3 gebruiken door een adapter te gebruiken, heel handig!

Verder heeft de camera een touchscreen en een uitklapbaar flitsertje, maar je kan er ook voor kiezen om een externe flitser op de camera te plaatsen. Wat ik persoonlijk wel een kleine kanttekening vind van de camera is dat deze vrij zwaar is, hij is namelijk voor een groot deel gemaakt van metaal -voor zover ik daarover kan oordelen- terwijl je bij zo’n compactere camera toch eigenlijk wel zou verwachten dat hij wat lichter zou zijn dan een spiegelreflexcamera.

Het Gebruik


Wat ik persoonlijk superfijn vind aan de camera is het schermpje. Het scherm is een touchscreen welke heel eenvoudig is in gebruik en ook superscherp en helder is. Ook kan hij uitgeklapt worden, waardoor hij in ingewikkelde situaties qua positie goed gebruik kan worden én naar een ‘selfiestand’ kan worden geklapt en dat kan soms best fijn en handig zijn, haha!

Wat betreft de knopjes is de camera ook erg fijn in gebruik; veel knopjes zijn grotendeels gelijk aan de knopjes op veel modellen Canon spiegelreflex camera’s en eigenlijk kun je vrij snel ontdekken waar elk knopje voor is. Daarnaast is de ronde knop een draaiwieltje, waardoor je niet de hele tijd hoeft te klikken, maar gewoon snel kunt doorscrollen, megahandig dus.

Daarnaast heeft de camera ook nog eens WiFi en NFC connect, waardoor je eenvoudig je foto’s kunt bekijken en opslaan op je smartphone, tablet etc. met behulp van een app (iOs / Android) en ze dus ook heel eenvoudig kan delen, iets wat ik zeker een pluspunt vind voor bijvoorbeeld blog events. Deze foto van het Ecco Soft 7 event maakte ik met de camera én deelde ik meteen op Instagram, heel handig! Daarnaast kan je de app ook gebruiken om je camera op afstand te bedienen (je ziet dan dus zeg maar op je telefoon wat je normaal op het camerascherm ziet).

Oké, ik merk dat ik vooral heel enthousiast overkom, haha, sorry 😉 Anyway, ik ben nog steeds echt megaverbaasd en blij over het feit dat ik deze camera heb gewonnen. Is het een vervanging van mijn spiegelreflex? Nee, maar het is wel een hele fijne camera om mee te nemen naar events en op reis -omdat hij compacter is- en eigenlijk gebruik ik deze camera nu steeds voor het filmen. De kwaliteit van de foto’s en video’s is overigens namelijk wel gewoon supergoed, ik kan -net zoals op een spiegelreflexcamera- lekker spelen met de belichting, het diafragma etc. en tijdens het filmen stelt de camera automatisch scherp, wat ideaal is als je jezelf aan het filmen bent.

Al met al ben ik dus erg tevreden over deze camera. Het enige minpunt wat ik dus kan bedenken is het gewicht ervan, omdat ik hem in de eerste instantie ook lichter had ingeschat. Als je meer informatie over de camera wilt, dan raad ik je zeker aan om deze pagina over de Canon EOS M3 eens te bezoeken, want eigenlijk is het ook gewoon superlastig om zo’n leuke camera in één artikeltje samen te vatten, zonder dat het als een hysterisch en informatieloos stukje tekst overkomt. Iets wat hier misschien toch lichtelijk is gebeurd… 😉

Kende jij deze camera al? En wat vind je ervan?

xx Alex